Mutlak değer neden daima pozitiftir?




 Mutlak değer kavramı hakkında düşünmem ilk olarak bir kitaptaki hatayı fark etmemle başlamıştı.

Kısaca şöyle bir soru soru sorayım size ;

"Kars, izmirden iki kat daha soğuktur , eğer izmirde hava sıcaklığı 0 derece olsaydı , karsta hava sıcaklığı kaç derece olurdu ?"

Muhtemel verebilebilecek cevaplar şunlar :

Cevap sıfır mı ? ,   2 kat daha soğuk diyor ama ..

-2 derece mi ? - sadece 2 derecelik bir fark olur o zaman . iki kat soğuk olduğundan emin misin ?

işte bu soruda mutlak değer kavramı karşımıza çıkıyor ..

Sıcaklık , uzunluk gibi mutlak değer bir olgudur ve başlangıç noktası 0 değildir .Başlangıç noktası uluslar arası anlaşmalara göre mutlak sıfır kabul edilmiştir . Mutlak sıfır olası en düşük sıcaklıktır. Ve bu sıcaklık değeri  0 K Kelvin yani -273 derecedir.  Bu sıcaklıkta maddenin içinde hiç ısı enerjisi kalmayacağından daha fazla soğutmak mümkün değildir. Mutlak sıfır moleküllerin durduğu ve hareketlerinin çok küçük titreşimlere indirgediği noktadır. Titreşimin sebebi sıfır noktası enerjisi denilen enerjidir ve bu enerji maddeden uzaklaştırılamaz.

Yani şu ;

1 m nin 2 katı , 2m dir ama 5 derecenin 2 katı 10 derece değildir. 

Mutlak değer ; doğada somut olarak var olan maddeler içindir . Sıfırdan yani , yokluktan başlar . Yokluğun da yoku , yani daha da aşağısı diye birşey olamaz . Hatta sıfır bile mutlak değer içine alınamaz . Var olan şeyler içindir.

Örneğin ,

Uzaklık : Bir nokta ile diğer bir nokta arasındaki mesafe en az 0 olabilir , Mesafe sıfır ise ikisi birbiriyle aynı konumda demektir .  A şehri ile B şehri arasındaki mesafenin hiç - 300 olduğunu duydunuz mu ?

Peki , denizaltıların konumlarını belirlemek için neden -50 m gibi kullanılıyor ?

  • buradaki - konumu yani yerini belirlemek için konulur yoksa aradaki uzaklık yine 50 m dir. ( -50 denizin altında , +50 denizin üstünde , iki tane yer var , ikisini birbirinden ayırmak için kullanılır )

Sıcaklık :  Yok olan bir sıcaklık , yada sıcaklığın başladığı değer -273 derece . Aslında -273 dereceye sıfır dememiz lazım çünkü yokluktan varlığa geçiş oradan başlıyor , ama günlük hayatta kullanım daha çok su üzerine kurulu olduğundan suyun donma noktasını sıfır alınmış . Belki ilk celcius bilim adamı , ilk buluşunda donduktan sonra enerjinin olmadığını düşünmüş olabilir .

Sayılar : Aslında bütün sayılar , + yani pozitiftir . - , bir yön yada başka bir değer katar.

Örneğin ; Birine 50 tl borcum var , - 50  , aslında var olan değer 50 dir , sadece bakış açısı , alacak mısınız , verecek misiniz ? Bu işareti belirliyor.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tam sayılarda bölme

Sayma sayıları